Natteravn

Har du tid og lyst til å gjøre bygda vår tryggere? Vi trenger deg mellom 18 og 80 år som frivillig natteravn hos oss. Som natteravn kan DU være med å bidra til et tryggere samfunn. Bli med, og gjør en forskjell du også.

Aldersgruppe: 18 til 80 år

MÅL
 
Målet med natteravn er å forebygge ensomhet, forebygge rekruttering til bruk av rusmidler, gi ungdommene tydelige ansvarlige voksne som er der ungdommen er, oppleve at voksne bryr seg om ungdommen, forebygge vold og hærverk, tilstedeværende og tilgjengelig voksenperson i ungdommens fritid.

ANSVAR
 Oppstår det noe i uteområdet har Natteravnene ansvar for å ta kontakt med riktig instans. Det kan være for eksempel politi tlf 02800 (ved akuttsituasjon 112), Alarmtelefonen for barn og unge tlf 116111, eller Barnevernvakt tlf 33310203. Natteravnene skal ikke selv gå inn i noe som kjennes ubehagelig, men ta kontakt med riktig instans. 

SAMLINGER
Styringsgruppa og Natteravnene samles 1-2 ganger i året. Datoene sendes ut i god tid før samlingene. Natteravnene blir også invitert til frivilligsentralens arrangementer for frivillige. 

TAUSHETSPLIKT

Natteravnene har ikke lovpålagt taushetsplikt, men er avhengige av de unges tillit. Natteravnene utøver derfor en moralsk taushetsplikt om det de opplever og overfor personer de møter på sine vandringer.

Natteravnene er privatpersoner uten særskilte fullmakter. Natteravnene skal derfor aldri tilby transport av barn og unge eller låne dem penger, men kontakte venner og familie som kan hjelpe. En natteravn skal aldri sette seg i situasjoner der det opparbeides et ansvars- eller tillitsforhold til enkeltungdommer. Natteravnene griper ikke fysisk inn i hendelser av kriminell eller lovstridig karakter, men melder fra til politi dersom det vurderes nødvendig.

Natteravnene har som alle andre borgere hjelpeplikt når noen er i åpenbar fare for å miste livet eller bli påført betydelig skade på kropp og helse ref Straffeloven § 287.

Natteravnrollen innebærer et kollektivt tillits- og ansvarsforhold overfor barn og ungdom, et tillits- og ansvarsforhold man sammen forvalter hver gang man er ute som natteravner.

Selv om ungdom tidvis forteller om høyst personlige ting som faller innunder natteravnenes moralske taushetsplikt, endres ikke dette forholdet til et personlig tillits- eller ansvarsforhold. Vår oppgave i slike situasjoner er som retningslinjene påpeker å ”videreformidle kontakt tilhjelpeapparatet i de tilfeller det er behov for dette.” 

2024 © Lardal frivilligsentral